Hvad du bør være opmærksom på ved Bakers cyste

At have ondt i knæet er vi nok mange, der har prøvet før, men når det kommer til lige netop smerter i knæet, er det vigtigt at have for øje, hvad symptomerne kan være et tegn på. En af de smertefulde tilstande, der kan komme til udtryk i knæet, går under navnet Bakers cyste. 

Denne form for tilstand kan ramme både voksne og børn og er med den rette behandling ganske ufarlig. Får tilstanden dog lov til at udvikle sig og påvirke de omkringliggende nervesystemer i knæet, kan det have konsekvenser såsom føleforstyrrelser i benet. 

Bakers cyste er dermed en tilstand, man bør holde øje med, såfremt man oplever symptomer på denne. I dette skriv har vi samlet relevant viden omkring denne tilstand i knæet, for at du som læser for fremtiden kan holde øje med vigtige symptomer, såfremt du måtte opleve smerter i og omkring knæet.

Bakers cyste kort fortalt 

Bakers cyste er navnet på den tilstand, der indebærer en blæreformet udposning eller cyste, der opstår i knæhasen. Cysten indeholder den naturlige ledvæske, der allerede er at finde i knæleddet, men som bliver presset ud i ledkapslen og dermed giver anledning til dannelsen af en cyste. 

En udposning i området omkring knæhasen kan give symptomer såsom hævelse og ømhed i området samt en fornemmelse af ikke at kunne bøje knæet optimalt på baggrund af en stivhed i området. Bakers cyste opstår som regel på grund af en irritationstilstand i slimhinden i knæet og kan være knyttet til tilstande som eksempelvis menisk, slidgigt og leddegigt.

I nogle tilfælde kan cysten briste og den ledvæske, der var til stede i cysten, vil dermed søge mod området omkring læggen, og der kan opstå en irritationstilstand her også. Her skal man være opmærksom på, om ens underben begynder at blive rødt, hævet og ømt.

Osteopatisk behandling af Bakers cyste 

Bakers cyste bør, som nævnt tidligere, behandles, for at der ikke opstår yderligere irritationstilstande og i værste fald føleforstyrrelser i benet. Da der kan være forskellige årsager til Bakers cyste, er det væsentligt at behandle lige netop den bagvedliggende årsag for at komme denne udposning i knæhasen til livs. 

I sådanne tilfælde kan osteopatisk behandling være den rette form for behandling at ty til, da der her er et naturligt fokus på at undersøge kroppen som et system af netværk, der konstant arbejder sammen for at holde kroppen i gang. Således vil en osteopat altså kunne undersøge kroppen for bagvedliggende årsager til Bakers cyste og på denne måde tilbyde en behandling med effektfulde og langvarige resultater, der kommer symptomerne til livs.

Du bør søge behandling i disse tilfælde 

Som nævnt, så bør man søge behandling for Bakers cyste, såfremt symptomerne begynder at udvikle sig, og det ikke hjælper at aflaste knæet selv i liggende stilling evt. med hjælp fra knæbind. Symptomer du skal være særligt opmærksom på, har vi listet herunder:

  • Føleforstyrrelser i knæ og underben.
  • Smertende fornemmelse og hævet tilstand ved motion, der ikke aftager i liggende stilling efterfølgende.
  • Læggen føles rød og øm – kan være tegn på at cysten er bristet. 

Oplever du en eller flere af ovenstående symptomer, anbefaler vi at søge behandling for at få afklaret den bagvedliggende årsag.